27 mrt 2025
Wanneer heeft jouw bedrijf een RI&E verplichting?
Elk bedrijf dat medewerkers in dienst heeft, is verplicht een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) op te stellen. Bedrijven met een RI&E verplichting zijn bijvoorbeeld:
- Alle bedrijven met personeel (ongeacht de grootte van de organisatie)
- Zelfstandige ondernemers met personeel
- Bedrijven met alleen parttime werkers
Afhankelijk van de sector waarin je werkt is een gedetailleerde RI&E nóg belangrijker. Denk bijvoorbeeld aan sectoren met meer gezondheidsrisico’s, zoals fabrieken, horeca, de bouw, of de zorg. Bedrijven en organisaties met meer dan 25 werknemers moeten hun RI&E altijd laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst.
Vanaf hoeveel medewerkers is een RI&E verplicht?
Heb je medewerkers in dienst, dan heb je een RI&E verplichting. Dat betekent dat je óók een RI&E moet opstellen als je tijdelijk personeel aanneemt. Alleen als je werkzaam bent als zelfstandige zonder personeel (zzp’er), dan hoef je geen RI&E op te stellen.
Branche RI&E: ideaal voor kleine bedrijven
Je kunt ook gebruik maken van een standaard RI&E of branche RI&E, opgesteld door de overheid of door een brancheorganisatie. Omdat de brancheorganisatie een goed beeld heeft van de veiligheidskwesties die in de branche spelen, is de branche RI&E vaak goed afgestemd op de risico’s in jouw bedrijf. Deze RI&E’s zijn beschikbaar in veel verschillende sectoren: van bouwnijverheid en industrie tot de zorg, handel, cultuur en de horeca. Bij het steunpunt RI&E vind je een routeplanner waarmee je een passende RI&E kunt vinden voor jouw bedrijf.
In feite is de branche RI&E een template dat je kunt invullen naar de specificaties van jouw bedrijf. Een mooie uitkomst voor elke organisatie, maar in het bijzonder voor kleine bedrijven. In een klein bedrijf heb je misschien geen vast persoon die actief bezig is met het bijhouden van de RI&E. Heeft jouw bedrijf minder dan 25 werknemers? Dan hoef je de branche RI&E ook niet te laten toetsen door een gecertificeerd deskundige. Dat bespaart kosten!
Verder zorgt de brancheorganisatie ervoor dat de RI&E actueel blijft met wet- en regelgeving. Zo kun je dus gemakkelijk de veiligheidsmaatregelen in jouw bedrijf borgen.
Branche RI&E steeds gemakkelijker actueel
Brancheverenigingen kunnen steeds soepeler de branche RI&E actueel houden, bijvoorbeeld met QHSE software. Dankzij QHSE software worden delen van de RI&E geautomatiseerd en wordt de administratieve last flink verminderd. Een voorbeeld van QHSE software is de softwareoplossing van Kader: Qnect.
Qnect biedt brancheverenigingen meer inzage in de risico’s en trends binnen de branche. Vragenlijsten van de RI&E kunnen hierdoor beter ingespeeld worden op branche-gerelateerde veiligheidsrisico’s. Aan de hand van deze inzichten kan de branchevereniging zelfs beleid verzorgen dat veiligheidsrisico’s binnen de branche voorkomt, zoals een ongevallen programma of het terugdringen van ziekteverzuim. Een dynamische, digitale RI&E kan tenslotte ook gemakkelijker actueel worden gehouden. Gebruik je een branche RI&E dat wordt onderhouden via Qnect, dan blijft jouw bedrijf up-to-date met de laatste wet- en regelgeving.
Qnect biedt ondersteuning in de digitale automatisering van branche RI&E’s in verschillende branches:
- Gezondheidszorg
- Bouw
- Industrie
- Overheid
- Transport
- Detailhandel
- Onderwijs
Qnect ontdekken? Deze brancheverenigingen ging je voor
Inmiddels maken veel brancheverenigingen gebruik van Qnect om de branche RI&E actueel te houden. Denk aan OOMT (mobiliteitsbranche), InRetail (non food branche) en de VGT (Vereniging van groothandelaren in de tandheelkundige branche) maar zo zijn er nog veel meer.
Compliance verzorgen met een branche RI&E?
Laat de implementatie van de branche RI&E zo soepel mogelijk verlopen met Qnect.
Blog