Roomburgh versterkt arbobeleid met Qnect: van inzicht naar actie
Roomburgh, een verpleegcentrum voor ouderen dat in Leiden is gevestigd, maakt sinds kort gebruik van Qnect. Het is een relatief kleine zorginstelling die verschillende soorten zorg biedt. Waarvoor maakt Roomburgh gebruik van Qnect en wat zijn de eerste ervaringen? We spreken met Annemiek Luinstra, arbo-coördinator op de HR-afdeling bij Roomburgh.

"Dankzij Qnect konden we een goede risico-inventarisatie maken"
De HR-afdeling van Roomburgh bestaat uit vier mensen. Naast Annemiek als arbo-coördinator, werken er nog een adviseur, opleidingscoördinator en vrijwilligerscoördinator. Het arbobeleid krijgt sinds 2,5 jaar nu de volle aandacht. Daarbinnen vallen onder meer de thema’s fysieke en mentale belasting, omgang met gevaarlijke stoffen, verzuim en ongewenst gedrag op de werkvloer. Ook de RI&E is belegd bij de arbo-coördinator. En daarvoor heeft Roomburgh de hulp van Qnect ingeschakeld.
“Dankzij Qnect konden we een goede Risico- Inventarisatie & Evaluatie maken”
Een paar jaar geleden liet Roomburgh al een RI&E uitvoeren met software van een andere aanbieder. Hoewel dat destijds nuttige inzichten opleverde, bood de tool weinig mogelijkheden om acties vast te leggen of op te volgen. Nieuwe acties moesten in Excel worden genoteerd – omslachtig en foutgevoelig.
De zoektocht naar een gebruiksvriendelijker en efficiënter systeem leidde naar Qnect. “In Qnect konden we vooral de risico-inventarisatie goed maken”, vertelt Annemiek. “We wilden regelmatig kunnen checken of alle acties goed werden uitgevoerd. En we zochten een tool waarbij je niet wekenlang bezig bent om het onder de knie te krijgen. Dit vonden we in Qnect.” Al met al onderscheidt de software volgens Annemiek zich door drie belangrijke voordelen: gebruiksvriendelijk, duidelijke borging van acties en ondersteuning bij het opstellen en opvolgen van een RI&E.
Grip op werkdruk door slimme software
Op het gebied van het verlagen van werkdruk biedt Qnect ook concrete ondersteuning. Annemiek geeft aan dat dit onderwerp in een werkoverleg met teamleiders regelmatig langskomt. Dan schrijf je wel op dat je er iets mee gaan doen, maar vervolgens blijft het vaak liggen. Wanneer je dit in Qnect zet, krijgt de teamleider voor het volgende overleg een seintje dat dit onderwerp op de agenda moet komen. En als de teamleider dat afvinkt, krijgt de directie hier een melding van, zodat zij kunnen controleren of dit ook echt is besproken.
Roomburgh heeft voor de RI&E nu de vragenlijsten grotendeels afgerond. Qnect wordt nu verder helemaal geïmplementeerd, al staan de eerste acties er al in. Zo wordt er gezocht naar een manier om iedereen pauze te geven, iets wat in de praktijk lastig is. “Er moet eigenlijk altijd iemand op de groep zijn voor als er iets gebeurt,’’ legt Annemiek uit. “Toch willen we dat iedereen pauze neemt. Maar hoe we dat precies gaan doen, moet uit het team komen. Dit kunnen we ook via Qnect doen, zodat dit onderwerp blijft terugkomen op de agenda.”
Tevreden over samenwerking met Qnect
Roomburgh is positief over de samenwerking met Qnect en Kader Vooral de goede bereikbaarheid wordt gewaardeerd, net als de snelle hulp die wordt geboden bij vragen. Nadat de experts van Qnect de tool hadden uitgelegd, duurde het nog een maand voordat Roomburgh er echt mee aan de slag ging. Ondanks dat de uitleg dus alweer even geleden was, konden de medewerkers het toch snel oppakken en vonden ze snel hun weg binnen Qnect. Op een paar telefoontjes met de Servicedesk na was er verder weinig ondersteuning meer nodig.
Tip voor Qnect: maak het nog zorg-specifieker
Hoewel Roomburgh tevreden is over Qnect, heeft Annemiek heeft ook een verbeterpunt. Bij het opstarten van de software kregen ze een algemene RI&E, die niet voldoende aansloot op de zorgsector. De vragenlijst is door Annemiek zelf aangevuld. “Een uitgebreidere standaardlijst voor de zorg had ons erg geholpen.”
Tot slot geeft Annemiek een tip over de werkwijze voor andere organisaties in de zorgsector: “Ik denk dat de manier waarop wij met Qnect werken, ook de juiste is. We hebben groepssessies georganiseerd waarin collega’s met verschillende functies de RI&E-vragenlijsten invulden. Daardoor krijg je gevarieerde en waardevolle input. Dat werkt veel beter dan wanneer iedereen dit thuis doet.”
Blik op de toekomst
Roomburgh blijft de komende jaren samen met Qnect en Kader werken aan een sterk arbobeleid. Door continu te monitoren en acties te borgen, zet de zorginstelling belangrijke stappen richting een veilige en gezonde werkomgeving – voor medewerkers én bewoners.
Ook bij Qnect staan de ontwikkelingen niet stil. Per half juni gaat de nieuwe incidentenmodule live, die zich richt op arbo-incidenten. En later volgen in rap tempo ook de Sociale Veiligheidsincidenten en PSA (Psychosociale Arbeidsbelasting) oplossing in de software.
Gebruikte QHSE modules
Cases